Translation


pa7ml

mei 2024
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Categorieën

Gallery

velddag 15 velddag 17 velddag 19 velddag 24 rtvmaarssen04 hampa7ml05 Michel pa7ml Michel pa7ml Michel pa7ml Michel pa7ml Michel pa7ml new-year-2013-celebration-wallpaper-600x450 47c0 Rotorplug solderen Mast werkzaamheden veronica2

live in my radioshack or portable


Archief

HF & VHF propagations

alternatieve VELDDAG 2010

Maandag 24 mei 2010 was een dag om naar uit te kijken en om op terug te kijken, blijkt.

Al een tijdje had ik het idee om een alternatieve velddag te organiseren. Niet een die tijdens een IARU velddag plaatsvindt.  Je weet immers nooit of je bij een geplande velddag goed weer hebt. Gewoon ad hoc, waarbij de weersomstandigheden goed te noemen zijn. Gewoon in een weiland of zo, waar je ver van de stadse herrie en storingen bent verwijderd.  Eerst ben ik gaan onderzoeken of er  in de buurt van mijn qth mogelijkheden hiervoor waren.  Je komt dan al gauw in de polders in de omgeving van Kockengen/Wilnis terecht. Met de auto ben ik diverse keren ter plaatse gaan kijken. Je vindt langs de provinciale wegen zgn. dag en vis recreatie plekken. Niet echt een ideale plek om relaxed met de radiohobby bezig te zijn. Het leukste is natuurlijk als je gebruik zou kunnen maken van een weiland. Moet je wel eerst contact zoeken met de landeigenaar i.v.m. de toestemming om daar een radio velddag te kunnen organiseren. Bij de VRZA afd. Utrecht bezoek ik regelmatig de clubavonden. Ik legde mijn idee aan andere clubleden voor. Al snel werd duidelijk dat andere leden het ook erg leuk vonden om deel uit te maken van zo’n alternatieve radio velddag.  Eén van mijn radiovrienden Thetmar, stelde voor om de radio velddag in de kersenboomgaard bij zijn schoonfamilie te organiseren. Dit was natuurlijk een perfect voorstel (35 Hectare grond onder je antennes is niet verkeerd 🙂 .

We hebben vooraf gepraat/gemaild om de dag goed te laten verlopen. Je moet aan alles denken. Afgesproken was dat ieder zijn eigen materiaal en versnaperingen mee zou nemen. Op 2e Pinkesterdag trof ik Thetmar op de radio aan om vervolgens naar de locatie van boer Wim in Houten te rijden. Eenmaal gearriveerd in de kersenboomgaard bespraken we hoe de setting moest worden.  Johan pa3ger en Berry pe2ber kwamen later. We hadden een radioset van Johan pa3ger voor 50 Mhz. met een homemade Delta Loop antenne (Elektron 0406). Een HF transceiver van Thetmar met een FD3 dipole antenne,  geschikt voor 10,20, 40, 80 meter.

Zelf werkte ik met een qrp zender met een vermogen van 5 watt. De FT817nd deed zijn werk goed. In combinatie met mijn netbook met Mixw 2.19,  ben ik met digitale modes on air geweest. Van John, pa7jb, had ik nog een militaire mastje overgenomen die zeer bruikbaar is voor dit soort events. Het zijn drie mastdelen van elk ± 130 cm. Aangezien ik twee van deze masten heb, gebruikte ik 5 mast delen om een beetje hoogte te winnen. Mijn LC-dipole antenne werd weer toegepast.  De ene kant bevestigde ik aan de 5 delen mast en de andere kant van de dipole aan een surfmast. Deze  surfmast was weer op een marktkraam bevestigd. We moesten i.v.m. de krachten die ontstonden op de surfmast, door het ophangen van de LC antenne, wel  extra tuidraden bevestigen aan de marktkraam en surfmast. Ja je leest het goed….een marktkraam. Deze worden gebruikt voor de verkoop van kersen. Maar ook ideaal voor onze radio hobby zo bleek. De gemaakte verbindingen waren goed. Op de 6 meter waren er mooie openingen naar zuid en zuid oost Europa. Op de set van Thetmar, de Icom 7000,  zijn  op 20 meter met Rusland, Oekraïne, Spanje en Turkije verbindingen gemaakt. Ik had een beetje pech dat er een breuk in een audiosnoertje zat. De soldeerbout was gelukkig snel op temperatuur om dit euvel te verhelpen. Mijn leukste verbinding was naar onze oosterburen met sstv. De conditie op de HF banden waren niet super, maar daar ging het niet om. Het plezier met elkaar en het gevoel van easy -radio gaf voldoening. De dag werd afgesloten met een diner uit de plaatselijke cafetaria. Nadat we alles hadden afgebroken, zijn we rond  21:00 uur huiswaarts gekeerd.

Een dag om nooit te vergeten, het weer was goed. bezoekers ontvangen en een perfecte locatie.  Met dank aan de fam. Vernooij die hun locatie belangeloos beschikbaar stelden en zelfs nog voor extra koffie en thee zorgde. Uit  de opmerkingen kon ik opmaken dat dit niet de eerst en laatste keer is….. met uitzicht op PI6ATV gaan we bij de volgende mogelijkheid 23cm atv/ portable toch maar eens proberen vanuit de kersenboomgaard. Ik kijk er nu al naar uit….

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Comments are closed.