Translation


pa7ml

mei 2024
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Categorieën

Gallery

velddag 19 velddag 26 velddag 21 hampa7ml03 merry-x-mas new-year-2013-celebration-wallpaper-600x450 new-year-2013 47c0 Mast werkzaamheden ISS Detector App veronica5 veronica6 veronica1 19 inch kast PA7ML Antenne PA7ML MICHEL en PE1ACB

live in my radioshack or portable


Archief

HF & VHF propagations

PA7ML zendamateur

Wie en wat is PA7ML?

PA7ML is Michèl, woonachtig in Breukelen.

PA7ML zijn door mij zelf uitgekozen roepletters die gelicenceerde radioamateurs gebruiken als roepnaam. Ieder heeft zo zijn eigen indentificatie als radio zendgemachtigde. Maar er gaat natuurlijk een historie aan vooraf voordat je deze roepletters kan en mag gebruiken.

De liefde voor radio begon toen ik ongeveer 5 jaar was. De buizenradio van mijn(groot)ouders fascineerde mij. Het luisteren naar ‘het mannetje van de radio’. E.e.a. werd gevolgd door de radiopiraten die vanaf de Noordzee uitzonden. Denk aan de programma’s van radio Veronica, Radio Caroline, Radio Londen, Radio Miamigo en Radio Noordzee. Ik luisterde naar hun programma via een eigen transistorradio die ik met het geld uit mijn spaarvarken kocht.[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

En niet te vergeten het REM-eiland met de commerciële televisie-uitzendingen vanaf de Noordzee.

Om via de radio te kunnen praten kocht ik een radiosetje bij de rtv winkel. De ‘walkie talkie’ werkte op kanaal 14  met AM in de 11 meter band. Wist ik veel. De 27Mhz. was toen nog niet zo druk met piraten. Het was toen nog verboden om op de 11 meterband te mogen uitzenden.In mijn beleving hete iedereen Roger. Nu weet ik wel beter. Doordat kanaal 14 het oproep kanaal was konden collega piraten ons horen praten op deze aanroep frequentie.

Ik werd uitgenodigd om bij een buurtbewoner (met de roepnaam HBS28) langs te komen om te ervaren hoe het is om met een 6 kanalen mobile Pony te kunnen uitzenden. Naar aanleiding van dit bezoek kocht ik zelf een 6 kanalen Sommerkamp TS 737 transceiver met antennes om actief te kunnen zijn op de 11 meter band. Er kwamen in die tijd mooie ‘bakkies’ uit Azie. Onbekende merken met 120 kanalen met all modes die er gaaf en modern uitzagen. In die tijd experimenteerde ik ook met allerlei masten en antennes en (stereo)zenders die op 11 en 3 meter uitzonden.

In de zeventiger jaren kwamen de scanners in opmars waarmee je o.a.  naar overheidsdiensten en radiozendamateurs kon luisteren. Al snel kwam ik hierdoor in contact met PA0GHU die bij mij in de buurt woonde. Hij vertelde mij hoe gelicenseerde radioamateurs werkten. Hij enthousiasmeerde mij om de toenmalige “D’ cursus bij de VERON afdeling Utrecht te gaan volgen.
Met succes werd deze cursus door mij afgesloten. Een nieuw hobby tijdperk brak er voor mij aan.

Geen radiopiraat meer, maar erkend radiozendamateur. Er moest natuurlijk een 2 meter setje met een antenne aangeschaft worden. Op het dak werd een vakwerk mast geplaatst met daarin een kruis-yagi voor 2 meter en een beam voor 70 cm. De kruis-yagi vond ik wel makkelijk omdat ik deze verticaal dan wel horizontaal kon toepassen. De 2 meter set was een Kenwood 7200 met extern vfo. Verschillende vrienden van mij hadden inmiddels ook hun D licentie gehaald. Ze gingen zelfs op voor het toenmalige C examen in de Jaarbeurshal in Utrecht.

Maar ja een zendamateur zonder zenders of ontvangers  dat kan natuurlijk niet! Na jaren van ‘out of hobby’ periode kon ik via een vriend een mooie Icom 211E met  een verticale antenne kopen. Een beetje luisteren en een verbinding maken……Was dat schrikken voor…. Peter,PA3CNX. pa7ml-antenneWe kenden elkaar van vroeger.  We hebben een leuk gesprek met elkaar gehad op de lokale huisfrequentie. Vernieuwde en nieuwe contacten waren dan ook snel gemaakt.

In  2005/06 heb ik bij Johan, PA3GER, de F cursus met succes gevolgd. De toenmalige D machtiging was wel leuk (en zeker tegenwoordig met de uitgebreide N licentie), maar die begeerde F  licentie geeft mij toch mij meer voldoening.

Michel pa7ml Lokale amateurs uit Breukelen merkten dat er een nieuwe radioamateur in hun dorp aanwezig is. Deze amateurs noemen zich de B.I.G. (Breukelense Interesse Group).

Ik werd uitgenodigd om hun jaarlijkse  B.I.G.- radioweekend bij te wonen. Tijdens de BBQ kreeg ik uit handen van Wim, PD3UX, een originele B.I.G.- award uitgereikt. Ik mag me nu BIG-member nummer 15 noemen. Inmiddels ben ik actief betrokken bij deze Breukelense radioamateurs.

Vanaf dat moment ben ik in een stroomversnelling van kennisvergaring terecht gekomen. Doordat je weer actief deelneemt in een wereld waar technologie nooit stilstaat, vergroot actief deelnemen je kennis aanzienlijk.

Altijd weer vernieuwde technieken op het terrein van computer/software en hamradio etc.
Momenteel ben ik actief met amateurtelevisie. Ik woon weliswaar niet op de meest ideale locatie voor deze hoge frequenties, maar ik kan op een leuke manier verbinding maken met regio en atv-relais stations. Op de korte golf amateur frequenties vind ik het interessant om met digitale modes actief te zijn.

Meer over mijn activiteiten lezen? Volg de updates op deze website en via www.pa6big.nl

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Comments are closed.