Translation


pa7ml

juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Categorieën

Gallery

velddag 23 velddag 3 hampa7ml01 hampa7ml02 hampa7ml06 Michel pa7ml Michel pa7ml Michel pa7ml new-year-2013 27a5_1 Rotorplug solderen ISS Detector App veronica3 call 1 Raspberry Pi ATV VELDDAG PA7ML

live in my radioshack or portable


Archief

HF & VHF propagations

Hamradio en vakantie

De meeste radioamateurs gaan ieder jaar wel eens op vakantie.
In Nederland of naar een verre bestemming met auto of vliegtuig. De vraag is dan wellicht of je de radiozendapparatuur meeneemt op reis.

Zelf vlieg ik graag naar vakantiebestemmingen in zuid Europa. Het probleem met vliegen is echter de beperkte mogelijkheden voor het meenemen van bagage. 5 Kilogram handbagage en ongeveer 20 kg kofferbagage per persoon bereik je al snel. In mijn handbagage stop ik veelal met mijn reisdocumenten de backpacker FT817 van Yeasu en mijn netbook. Precies 5 kg. De rest van de equipment gaat in de koffer bij de kleding.

Al verschillende keren ben ik samen met mijn vriendin in Andalusië (Zuid Spanje) geweest. Een mooi gebied waar je met hamradio goed kan hobby-en. Inmiddels heb ik verschillende locaties uitgeprobeerd in het heuvelgebied in de omgeving van Malaga. Deze locaties zijn altijd goed voor onze hobbyradio. Ik huur veelal een woning die hoog gelegen is in de heuvels EA7 van Spanje.

Het is natuurlijk leuk om zo af en toe de apparatuur aan elkaar te knopen en om dan digitale verbindingen te gaan maken. Ik werk met een FT817nd met een Miracle vertical antenne en een usb -interface van MicroHam. De  software is Mixw. 2.19.  Ik ben tijdens mijn vakantie een echt qrp station met 2.5 Watt output. Maar wat mij ieder keer weer verbaasd, is dat je zo makkelijk verbindingen maakt in de digimodes met zo’n laag vermogen. Mijn voorkeur gaat uit naar psk-31 op 20 meter. Ik maak  op 14 Mhz. vanuit EA7 psk verbindingen met de Balkan landen, de Azoren, Portugal, Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Griekenland en Spanje (vastenland en  eilanden). Ik ontvang echter veel meer,  maar zij zien mij helaas niet op hun screen. Landen die je dan hoort en ziet, zijn landen van het Europese, Amerikaanse en Afrikaanse continent.

In psk gaat het me makkelijker af als in de Phone. In Phone moet je vaak aanroepen en als je dan eindelijk contact  hebt met een radioamateur  dan verbaasd het ze dat je een qrp station  bent met 2.5 Watt. Het is dan toch wel moeilijk om met de stedelijke stations te werken. Vaak geven ze aan dat ze qrm hebben met  een paar S punten, en geven dan ook vaak qrz. Helaas het gaat zo die gaat.

Op mijn locaties in Andalusië heb ik geen last van stadse storingen. Een perfecte ontvangst met band ruis of een enkele keer wat qrn, maar daar blijft het dan ook bij. Wat een verschil met de thuis situatie zeg.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Tijdens mijn laatste trip (september 2010) ben ik nog even op 2 meter actief geweest. Op verschillende frequenties waren in de omgeving Malaga lokale stations actief.  Het leuke is, dat als ze in gesprek zijn reageren ze op mijn “hola”  “. Verder kwam het ook niet. Zij spreken alleen Spaans, maar uit de reactie die ze naar mij gaven zeiden ze dat ze last van qrm hadden. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ze spreken gewoon geen Engels. Alleen EA7LS uit Malaga reageerde in het Engels. Na een leuk qso heb ik nog even zijn call ‘gegoogled.  En dan vind je leuke informatie van hem op internet. Volgende keer misschien maar eens op bezoek gaan bij deze Jose en zijn makkers.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Comments are closed.