Translation


pa7ml

oktober 2013
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Categorieën

Gallery

velddag 16 velddag 24 velddag_2 hampa7ml01 Michel pa7ml Michel pa7ml Michel pa7ml Michel pa7ml ddf6 Raspberry Pi Mast veronica4 veronica7 Equiment ATV VELDDAG PA7ML MICHEL en PE1ACB

live in my radioshack or portable


Archief

HF & VHF propagations

WSJT en Ham-satellieten

In de zomer van dit jaar is er bij radiovriend Thetmar, PD5TW, gewerkt aan het optimaliseren van de antennemast. Er is een dubbele bredere zijdrager gemonteerd op een Yaesu Elevatierotor. Op de drager zit een 70 cm beam en een mooie 12JXX2. Het doel is om met deze antennes goed te kunnen dx-en op 70 cm en 2 meter. De vakwerkmast heeft een hoogte van 16 meter inclusief antenne opbouw. Het installeren van de antennes gebeurde met een hoogwerker die we tot onze beschikking hadden. Dat scheelde ons een hoop gedoe om met hulp van een tractor de mast op zijn voetstuk te lieren. Tenslotte gaat het in een bakje omhoog een stuk eenvoudiger om op hoogte te kunnen werken. Na drie uur werken was het belangrijkste installatiewerk gebeurd en tijd om naar huis te gaan. Het was inmiddels toch alweer 23.30 uur. Een paar dagen later is de bedrading in de shack op de rotor aangesloten. En werkte perfect.

Half augustus heb ik s’avonds de caravanshack bezocht met de bedoeling om voor het eerst met WJST te gaan ontvangen en misschien ook wel te gaan zenden. De perseïden waren toen net langs onze planeet op tournee om ons weer van hun jaarlijkse douche te trakteren. 🙂 Dus een prima moment om de 12JXX2 beam uit te testen. Alleen werd het in het cluster wel heel druk op 144 Mhz. Na een perioden van rx met WSJT ben ik overgaan naar phone usb om me met die drukte te gaan bemoeien. Wat een pile-ups op verschillende frequenties. Een sporadisch E met signalen uit EA7 en CS die opliepen tot S8. In Portugal zit een Nederlandse radioamateur Fred, CS/PD0HNL, die ik ken vanuit EA7, Malaga, met twitteren en Facebook. Laten we elkaar toch spreken in de pile-up. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik met een amplifier werkte. De Naigai 144 XL met een 4CX350F deed zijn werk prima.

De dagen na de vakantie heb ik me verdiep in satellieten voor radioamateurs. Met de mooie app ISS Detector uit de Google Play Store kan ik met een eenvoudige configuratie de omlopen controleren van OA7,Hamsat SO50,ISS, etc. Dinsdagavond 1 oktober heb ik samen met Thetmar de apparatuur aangesloten die nodig was om signalen van boven te mogen ontvangen. Het navigeren van repeaters op hoogte is voor ons enigszins nieuw. Het eleveren luistert nauwkeuriger dan azimut. Wanneer je een paar graden te hoog of te laag eleveert ontvang je niets. Wanneer de hoogte goed is ingesteld heb je met de azimut rotor wel een grotere openingshoek ten opzichte van elevatie. Na een eerste avond leer je snel. Volgende keer moeten we een duplexer aansluiten met de FT817 of 7000 of twee sets die voor geprogrammeerd zijn i.v.m.het doppler effect. Onze apparatuur bestond nu uit een Icom 251 om te zenden ( zonder tone 🙁 ) en een Yaesu FT817 voor ontvangst. De Icom heeft een RPCB 251ub Replacement board van http://www.ssbusa.com onboard voor een betere selectiviteit. Toen de satelliet passages voorbij waren hebben we de avond afgesloten met nog paar leuke dx verbindingen op 144 Mhz met stations die riepen om puntjes i.v.m. een contest. De gelukkige collega’ s kwamen uit G/DL/OZ/SK en ON. Het is heerlijk werken met de 12JXX2. We verheugen ons op de volgende momenten om onder andere deze disciplines van onze hobby goed te kunnen leren beheersen.

RIG: RX: Yeasu FT817 – TX: Icom 251 – COAX:Ecoflex 15 – ANT: 12JXX2 & Tonna 70 cm – AMPLIFIER: Naigai 144XL ROTOR: Yaesu