Translation


pa7ml

februari 2024
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Categorieën

Gallery

velddag 27 velddag 16 velddag 23 Michel pa7ml Michel pa7ml Michel pa7ml Michel pa7ml Michel pa7ml merry-x-mas new-year-2013-celebration-wallpaper-600x450 47c0 Rotorplug solderen veronica4 veronica5 Raspberry Pi call 1

live in my radioshack or portable


Archief

HF & VHF propagations

Het ATV- station van PA7ML

In de uitgave van het VERON blad Electron, mei 2014, is onderstaande door mij geschreven tekst gepubliceerd onder de rubriek ATV met redacteur Chris van den Berg.

Het ATV-station van PA7ML

Als je op de A2 rijdt kom je langs Breukelen, gesitueerd tussen Amsterdam en Utrecht. In Breukelen zijn vier ATV-ers actief. Michèl, is een van deze vier die met zijn radio & ATV station te vinden is in JO22me.

Michèl: In de 80’s was ik actief met video als hobby-cameraman en video-editor. Ik maakte toen omroepprogramma’s en was ook met regelmaat actief in een bekende discotheek met ENG-camera werk. Hamradio en video waren en zijn nog steeds mijn passie. Als D amateur ben ik ooit begonnen en jaren later, nadat ik was geslaagd voor de F licentie, heb ik mijn hamstation weer opgebouwd. Dat begon met apparatuur voor 2/70 en HF Maar een van de leukste hobby onderdelen vind ik toch wel amateur televisie. Dan is het toch prachtig om video en radio samen te kunnen voegen. Als eerste heb ik dan ook een LNB in de mast gemonteerd om PI6ATV te kunnen ontvangen.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

De mast Na twee jaar gebruik van een 21 elements EPS beam voor 23 cm, heb ik deze vervangen door een 44 elements SHF voor 23 cm. Een 26 elements beam voor 13 cm en een verbouwde Strong LNB voor 3 cm. Voor 70 cm een 11 elements beam (ATV) Tonna en een 4 elements voor 2 meter. De antennemast is met muurbeugels aan de schoorsteen bevestigd. De totale hoogte is 13 meter NAP. De rotor is een Ham 4. Ik heb geen voorversterkers of relais o.i.d. in de mast geplaatst. Zou ik dat gaan doen dan moet er i.v.m. de windlast een kort vakwerkmastje aan de schoorsteen met een steunlager worden gemonteerd. Wie weet nog iets voor de toekomst. Tot nu toe heeft de constructie diverse stormen doorstaan, waarbij de rotor nog geen scheurtjes of andere gebreken vertoont. De coaxkabels zijn de Ecoflex 15. De LNB is met het merk Hirschmann bekabeld. De kabels gaan de schoorsteen in en komen in de CV ruimte binnen. Precies naast de shack die op de zolder is gesitueerd.

3CM Nu ontvang ik al jaren zonder schotel of hoorn op 3 cm. Met een Strong LNB ontving ik PI6ATV probleemloos met B4-5 en PI6ZDM met B 0-4. Obstakels (bomen) verstoren momenteel mijn ontvangst richting noord/noord-oost. PI6HVS wordt daardoor totaal niet ontvangen. Er zal binnenkort een hoorn geplaatst worden om een beter resultaat te krijgen. Met ongeveer 10 dB winst moet het toch gaan verbeteren. I.v.m de windlast van mijn mastconstructie wil ik nog geen schotel toepassen. Om op 10 GHz mijn eerste TX experimenten toe te passen heeft John, PE1HET, een Bluecap LNB gegeven. Het idee is om deze om te bouwen zoals beschreven op de website van pa3gc.[1]

13 en 23 cm Ooit heb ik via Marktplaats een 23 cm zender gekocht om een plaatje over PI6ATV te krijgen. Dat lukte wel, maar de analyzer gaf een bedroevende werkelijkheid van het uitgezonden signaal. Het liet veel spikes zien. Er moest veel aan gesleuteld worden om e.e.a. goed werkend te krijgen. De opbouw en kast voldeed ook niet aan mijn ideeën. 19 inch inbouw geniet toch mijn voorkeur. Inmiddels zijn er modules voor 13 en 23 cm van PE1ACB[2] aangeschaft. Een Mitsubishi mosfet RF module schakeling van Minikits[3] voor 23 cm wordt erachter gebouwd. Voor de trapjes die achter de 13 cm zender module komen, moet ik nog een knutsel project opzoeken. Suggesties zijn welkom. Met de pre-amp van Rob Boom is mijn RX aanzienlijk verbeterd. Ik ontvang nu PI6ATS met B5 en stations uit de regio in een straal van ongeveer 50 km. En ja, zelfs het relais van Joure is ook gezien. Hier word ik vrolijk van. Op 2300 MHZ gebruik ik een Strong SRT 330 waarbij in maart 2014 mijn first op 13 cm ontvangen is. Het was een dorpsonderonsje met Berry, PE2BER. Tijdens het experiment zag ik een ander station in de ruis. Dus dat gaat goed. De 13 cm-converter is een S-band LNB van Bowei Electronics co.ltd

70cm Voor 70 cm gebruik ik een een DX kabelmodulator samen met een mosfet module RA30H4047MPA [1] op 434.250 MHz. Voor ontvangst gebruikte ik tot voor kort eenbeeldbuis TV met ’blauw-scherm’. Erg lastig bij geen video-sync. Dit heb ik opgelost door een beeldbuis (ruis)monitor en een PE1ACB 70 cm ontvanger. Ik heb drie oude professionele 10 inch JVC (TM-1010pn) beeldbuis monitoren gescoord die nu dienst doen in mijn shack waarmee ik toch bijna alle ATV signalen kan spotten op verschillende frequenties. De power modules waren krom of hol aan de achterzijde. PA7JB heeft verschillende modules fantastisch gefreesd, waardoor ze recht op koelplaten bevestigd kunnen worden. Wel even puinruimen aan de bovenzijde, maar dat hoort ook bij de hobby. Voor de videobeelden gebruik ik een video en audio distributor en de beeldmixer datavideo van Sony, bewakingscamera’s en een CamTech bewakingsunit met HDD.

Mijn eerste ervaring in ATV portable waren vanuit een locatie ten zuiden van Houten. PD5TW en ik hadden samen een velddag georganiseerd waarbij met een zichtverbinding op slechts 1 meter boven het maaiveld een beampje voor 23 cm en de LNB werd geplaatst op een afstand van ongeveer 10 km van PI6ATV. Een Cellflex 12 werd gebruikt om een aantal meters te kunnen overbruggen naar de auto. Gelet op de vrije afstraling van die locatie willen wel nog wel een keertje zo’n experiment doen, maar dan met de bestaande vakwerkmast. En wie weet wel puntjes uitdelen tijdens een ATV contest.

[1]http://pa3gco.home.xs4all.nl/hamsite/zelfbouw/blauwkap/bluecap.html [2]http://pe1acb.nl/index.htm [3]https://www.minikits.com.au/

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

. . . → Read More: Het ATV- station van PA7ML

Lezing zeezender Veronica

Dinsdagavond 13 mei 2014 ben ik met radiovriend Berry, pe2ber, naar de radio-clubavond van PI4RCG aan de Jan van der Heydenstraat 36-38 in Hilversum geweest (www.pi4rcg.nl ). Daar was een lezing van Juul Geleick. Hij was programmatechnicus bij Radio Veronica in de periode 1967- 1974. Het was zijn laatste lezing over de zeezender Veronica. Met zijn persoonlijke uitleg en pc presentatie was het of weer tot leven werd gebracht. Helaas kan dat niet. Er zijn genoeg station klonen op je radio die niets met het oude zeeschip te maken hebben. Adje Bouwman kwam ook nog even langs om te kijken. Op de foto’s zie je onder andere een radiobuis die na slijtage werd vervangen. Zie je ook dat 192 transistor-radiootje ? Toen voor ongeveer 19 gulden te koop. Nu betaal je ongeveer 60 euro. Klik op de link van Veronica www.norderney192.nl en leef je even in wat radiozeezenders deden voor de huidige 50 plussers en wat het betekend voor het huidige radio en televisie landschap in Nederland. Ik vond het een leuke avond waarbij bij mij ook het gevoel naar boven kwam hoe ik met vrienden in de 80s ’televisieprogramma’s’ maakte onder lastige/ geïmproviseerde omstandigheden.

 

WSJT en Ham-satellieten

In de zomer van dit jaar is er bij radiovriend Thetmar, PD5TW, gewerkt aan het optimaliseren van de antennemast. Er is een dubbele bredere zijdrager gemonteerd op een Yaesu Elevatierotor. Op de drager zit een 70 cm beam en een mooie 12JXX2. Het doel is om met deze antennes goed te kunnen dx-en op 70 cm en 2 meter. De vakwerkmast heeft een hoogte van 16 meter inclusief antenne opbouw. Het installeren van de antennes gebeurde met een hoogwerker die we tot onze beschikking hadden. Dat scheelde ons een hoop gedoe om met hulp van een tractor de mast op zijn voetstuk te lieren. Tenslotte gaat het in een bakje omhoog een stuk eenvoudiger om op hoogte te kunnen werken. Na drie uur werken was het belangrijkste installatiewerk gebeurd en tijd om naar huis te gaan. Het was inmiddels toch alweer 23.30 uur. Een paar dagen later is de bedrading in de shack op de rotor aangesloten. En werkte perfect.

Half augustus heb ik s’avonds de caravanshack bezocht met de bedoeling om voor het eerst met WJST te gaan ontvangen en misschien ook wel te gaan zenden. De perseïden waren toen net langs onze planeet op tournee om ons weer van hun jaarlijkse douche te trakteren. 🙂 Dus een prima moment om de 12JXX2 beam uit te testen. Alleen werd het in het cluster wel heel druk op 144 Mhz. Na een perioden van rx met WSJT ben ik overgaan naar phone usb om me met die drukte te gaan bemoeien. Wat een pile-ups op verschillende frequenties. Een sporadisch E met signalen uit EA7 en CS die opliepen tot S8. In Portugal zit een Nederlandse radioamateur Fred, CS/PD0HNL, die ik ken vanuit EA7, Malaga, met twitteren en Facebook. Laten we elkaar toch spreken in de pile-up. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik met een amplifier werkte. De Naigai 144 XL met een 4CX350F deed zijn werk prima.

De dagen na de vakantie heb ik me verdiep in satellieten voor radioamateurs. Met de mooie app ISS Detector uit de Google Play Store kan ik met een eenvoudige configuratie de omlopen controleren van OA7,Hamsat SO50,ISS, etc. Dinsdagavond 1 oktober heb ik samen met Thetmar de apparatuur aangesloten die nodig was om signalen van boven te mogen ontvangen. Het navigeren van repeaters op hoogte is voor ons enigszins nieuw. Het eleveren luistert nauwkeuriger dan azimut. Wanneer je een paar graden te hoog of te laag eleveert ontvang je niets. Wanneer de hoogte goed is ingesteld heb je met de azimut rotor wel een grotere openingshoek ten opzichte van elevatie. Na een eerste avond leer je snel. Volgende keer moeten we een duplexer aansluiten met de FT817 of 7000 of twee sets die voor geprogrammeerd zijn i.v.m.het doppler effect. Onze apparatuur bestond nu uit een Icom 251 om te zenden ( zonder tone 🙁 ) en een Yaesu FT817 voor ontvangst. De Icom heeft een RPCB 251ub Replacement board van http://www.ssbusa.com onboard voor een betere selectiviteit. Toen de satelliet passages voorbij waren hebben we de avond afgesloten met nog paar leuke dx verbindingen op 144 Mhz met stations die riepen om puntjes i.v.m. een contest. De gelukkige collega’ s kwamen uit G/DL/OZ/SK en ON. Het is heerlijk werken met de 12JXX2. We verheugen ons op de volgende momenten om onder andere deze disciplines van onze hobby goed te kunnen leren beheersen.

RIG: RX: Yeasu FT817 – TX: Icom 251 – COAX:Ecoflex 15 – ANT: 12JXX2 & Tonna 70 cm – AMPLIFIER: Naigai 144XL ROTOR: Yaesu